Mirësevini, vizitor! [ Regjistrohuni | Kyqunirss

INSTAT: Rriten eksportet e Shqipërisë

| Ekonomi, Shqipëri | 25 August 2011

Instituti i Statistikave (INSTAT) konfirmon të dhëna pozitive për tregtinë e jashtme të Shqipërisë. Sipas të dhënave, për muajin korrik nga Shqipëria u eksportuan rreth 18 miliardë lekë mallra, me rritje 7.7 për qind në krahasim me qershor 2011 dhe rritje me 32.4 për qind në krahasim me korrik 2010.

Po ashtu, gjatë këtij muaji u importuan rreth 48 miliardë lekë mallra me rritje 2.4 për qind në krahasim me qershorin.

Këto shifra çuan në ngushtimin e lehtë të deficitit tregtar. Tregtia me vendet e BE është 69.1 për qind, ku partnerët kryesorë tregtarë vazhdojnë të jenë Italia dhe Greqia.

Me Italinë eksporti është 56.4 për qind dhe importi 33.8 për qind, ndërsa me Greqinë, eksporti është 5.5 për qind dhe importi 11.2 për qind./bota sot

1,793 shikime gjithsej, 1 shikime sot

Vërshojnë kosovarët drejt plazheve të Shqipërisë

| Kosovë, Shqipëri, Turizëm | 13 August 2011

Shqipëria ka patur gjate 24 orëve të fundit një fluks hyrje daljesh në pikat e kalimit kufitar prej 109 073 shtetas, nga të cilët 67 299 prej tyre kanë hyrë në territorin shqiptar dhe 41 774 kanë dalë. Ajo që bie në sy nga të dhënat zyrtare të Ministrisë së Brendshme është numri i të huajve që hyjnë në vend, 41 774. Pika e kalimit kufitar që ka patur më shumë hyrje dalje është ajo e Morines, prej 20 178 shtetas që tregon edhe për një fluks të madh të turistëve kosovarë që vijnë në Shqipëri, transmeton TCH. Pas Morinit kanë qenë pikat e kalimit kufitar të Kapshtices apo Kakavijes që kanë patur lëvizjet me shumta. Shtetasit shqiptare qe kane udhetuar jashte vendit vetem gjate dites se diel 7 gusht 2011, eshtë 13 714, e cila eshte nje shifer teper e larte, duke mare te mireqene se pjesa me e madhe e tyre kane qellim turistik. E diela që sapo ka kaluar ka qenë një prej ditëve rekord përsa i përket përpunimit të dokumentacioneve si për turistët edhe për automjetetet gjatë gjithë sezonit veror në Shqipëri./ kosova sot

1,974 shikime gjithsej, 1 shikime sot

Aktivizohet rrjeti elektroenergjetik 400 kV Tiranë-Podgoricë

| Ekonomi, Mali i Zi, Shqipëri | 7 August 2011

Linja e transmetimit 400 kV Tiranë – Podgoricë, një financim i qeverisë gjermane nëpërmjet bankës KfW, me vlerë 43 milionë euro, është përuruar të premten në një ceremoni ku ishte i pranishëm edhe kryeministri shqiptar, Sali Berisha, në Koplik të rrethit Malësi e Madhe.

Projekti konsiston në ndërtimin e linjës së interkonjeksionit 400 kV midis nënstacioneve Tirana 2 të Shqipërisë dhe nënstacionit të Podgoricës në Mal të Zi. Linja ka një gjatësi të përgjithshme prej 155 km, nga të cilat 125.5 km në territorin e Shqipërisë dhe është pjesë e linjës 400 kV Elbasan – Tiranë – Podgoricë, që ka bërë të mundur mbylljen e rrjetit unazor 400 kV të rajonit të Ballkanit.

Projekti ka një ndikim të madh në rritjen e mundësisë teknike të shkëmbimit të energjisë elektrike midis sistemit energjetik shqiptar dhe vendeve fqinje, si dhe një ndikim energjetik për mbarë rajonin e Ballkanit.

Unaza e re energjetike krijon mundësinë teknike të importit të energjisë në kohën e duhur, duke mundësuar mbulimin e kërkesës për energji elektrike në çdo situatë, por edhe eksportin e saj në vendet tjera.

Me ndërtimin e burimeve të reja, hidrocentrale dhe centrale eolike (të erës), për të cilat Shqipëria ka burime të konsiderueshme, garantohet transmetimi dhe tranzitimi nëpërmjet rrjetit shqiptar i energjisë elektrike në drejtim të vendeve të rajonit. Gjithashtu, linja do të ketë një ndikim të rëndësishëm në rritjen e sigurisë së punës dhe besueshmërisë së sistemit elektroenergjetik në tërësi.

Ndërtimi i kësaj linje është një nga kushtet që OST të bëhet anëtar me të drejta të plota i Rrjetit Evropian të Operatorëve të Sistemit të Transmetimit për Energjinë Elektrike (ENTSO-E).

Përveç projektit të përuruar dje, qeveria gjermane nëpërmjet bankës KfW po financon projekte të rëndësishme për zhvillimin e sistemit të transmetimit të Shqipërisë si projekti i ndërtimit të linjës së interkonjeksionit 400 kV Tirana 2 – Kosova B, me një vlerë prej 42 milionë euro për pjesën shqiptare, projektin e fuqizimit të nënstacionit 400/110 kV Zemblak dhe zhvillimin e rrjetit 110 kV të zonës jugore, me një vlerë prej 49 milionë euro, raporton BW./ koha

1,689 shikime gjithsej, 1 shikime sot