Mirësevini, vizitor! [ Regjistrohuni | Kyqunirss

Rritet prodhimtaria vendore

| Ekonomi, Kosovë | 20 August 2011

Reciprociteti me Serbinë dhe Bosnjën e Hercegovinën ka shtuar kërkesat e bizneseve kosovare në tregun vendor dhe rritjen e kapaciteteve prodhuese. Kështu i kanë thënë drejtuesit e biznesve vendore kryeministrit Hashim Thaçi, përderisa ky i fundit është shprehur se me rritjen e prodhimtarisë do të ketë më shumë vende të reja të punës.

“Ndihem mirë nga ajo që pashë dhe dëgjova në këtë fabrikë të përpunimit të prodhimeve vendore bujqësore”, ka thënë kryeministri Hashim Thaçi gjatë vizitës që ka zhvilluar të enjten në fabrikën “ASK Foods”.

Ai po ashtu ka shtuar se ndihet mirë që masat dhe vendimet e Qeverisë së Kosovës po ndikojnë pozitivisht në rritjen e prodhimtarisë vendore. “Me rritjen e prodhimtarisë, me rritjen e tregut do të rriten vendet e reja të punës dhe kjo do të ndikojë në rritjen e mirëqenies dhe standardit të qytetarëve të Republikës së Kosovës”, ka potencuar Thaçi.

Sipas kreut të ekzekutivit të vendit, kompania “ASK Foods” është një shembull i mirë i zhvillimit të agrobiznesit në Kosovë dhe, siç ka thënë ai, zhvillimi i këtij sektori ndikon drejtpërdrejt edhe në zhvillimin e prodhimtarisë vendore.

Kryeministri Thaçi ka shprehur angazhimin e Qeverisë së Republikës së Kosovës që të vazhdojë të qëndrojë afër biznesit kosovar dhe të gjejë mundësitë më të mira për subvencionimin e zhvillimit të tij.

“Sektori privat është çelësi i zhvillimit ekonomik, krijimit të vendeve të reja të punës dhe i rritjes së mirëqenies së qytetarëve të Republikës së Kosovës”, ka deklaruar kryeministri Hashim Thaçi.

Ndërsa ministri i Bujqësisë, Blerand Stavileci, tha se kjo situatë ka krijuar një mjedis të ri për agrobizneset vendore dhe si institucione do të mundohen ta përcjellin në të njëjtin hap trendin e zhvillimit të tyre.

“Ne kemi bërë skemat tona të granteve dhe subvencioneve në përkrahje të prodhuesve dhe komuniteti i agrobiznesit, sidomos ata të industrisë përpunuese, kanë pasur mundësinë të përfitojnë edhe nga grantet e ndryshme të donatorëve”, ka thënë Stavileci.

Sipas tij, kjo situatë e re, përveçse që ka ndikuar në rritjen e kërkesës për konsum dhe rritjen e prodhimtarisë vendore, krijon edhe mundësi të reja eksportuese për vendin tonë, si dhe detyrime shtesë edhe për ne si ministri, që t’i përcjellim të gjitha këto në hap me agrobizneset.

Ai ka shtuar se është duke u përgatitur edhe një pako e re fiskale për bizneset dhe agrobizneset në përgjithësi. Përndryshe, kompania “ASK Foods” ka në pronësi 185 hektarë tokë bujqësore dhe në plantacionet e saj kryesisht prodhon fruta të freskëta, të cilat duke filluar nga java e ardhshme do të fillojë t’i eksportojë edhe në tregun e Kroacisë.

Ajo ka gjithsej 105 punëtorë të rregullt dhe në fabrikën e saj të prodhimit, produktet e tyre i shesin edhe rreth 300 fermerë të kësaj ane. /zeri

1,562 shikime gjithsej, 1 shikime sot

Industria e prodhimit në Kosovë në nivel të ulët

| Ekonomi, Kosovë | 14 August 2011

Industria e prodhimit në Kosovë vazhdon të mbetet në nivel të ulët, dhe kjo çështje shqetëson ekspertët e ekonomisë, pasi që, sipas tyre, vetëm sektori prodhues mund të ndikojë në përmirësimin e zhvillimit ekonomik dhe në rritjen e numrit të të punësuarve, raporton Radio Evropa e Lirë.Autoritetet kompetente duhet të angazhohen që të krijojnë kushte më të volitshme për sektorin privat, e konkretisht për industrinë e prodhimit, thonë njohës të çështjeve ekonomike.

Sipas tyre, vetëm prodhimi mund të ndikojë në zhvillimin e përgjithshëm ekonomik dhe në rritjen e numrit të të punësuarve.

Bedri Selmani, ekspert për çështje ekonomike, thotë se gjatë luftës se fundit në Kosovë e tërë industria përpunuese është shkatërruar, ndërsa pas përfundimit të saj, investimet nuk janë orientuar në këtë sektor.

Kjo periudhë e ka amortizuar sektorin e prodhimit, si në aspektin moral po ashtu edhe atë fizik, thotë Selmani.

“Gjatë këtyre dhjetë vjetëve, ekonomia kosovare fare nuk është mbrojtur me masa doganore dhe masa tjera administrative. Çdo shtet dhe ekonomi nacionale e mbron prodhimtarinë e vet, duke e nxitur atë për prodhim më të lartë dhe ngritje të kapaciteteve. Përveç disa artikujve që mund të numërohen dhe janë nën numrin 10, të gjitha prodhimet tjera nuk plotësojnë kërkesat e tregut vendor”, thotë Selmani.

Edhe Ymer Havolli thotë se mbi 80 për qind e bizneseve në Kosovë merren me tregti dhe shërbime tjera, ndërsa një përqindje e vogël është e fokusuar në prodhim.

“Rrethina institucionale nuk është e dizajnuar ashtu siç duhet, që të shkojë në favor të bërjes se biznesit. Kjo ka ndikuar që shumë ndërmarrje të vogla dhe të mesme të kalojnë nga sfera e prodhimit në sferën e shërbimeve dhe atë të tregtisë. Mjafton të them që kjo strukturë është 53 për qind e përbërë prej ndërmarrjeve që merren me tregti, kurse 26 për qind janë në shërbime tjera, dhe shumë më pak në prodhim”, thotë Havolli.

Në këtë aspekt, Bedri Selmani thotë se ka ndikuar edhe importi nga shtetet tjera të rajonit, sidomos nga Serbia.

Ky import, siç thotë ai, ka ngulfatur mundësinë e prodhimit kosovar.

“Vetëm prodhimtaria serbe, gjatë këtyre 10 vjetëve, ka importuar në Kosovë, në mënyrë zyrtare dhe jozyrtare, mbi 10 miliardë dollarë. Dhe e tërë kjo ia ka zënë frymën një prodhimtarie e cila është dashur të rifillojë”, shprehet Selmani.

Selmani, vlerëson se institucionet kosovare duhet të krijojnë politika të reja fiskale dhe legjislative në favor të sektorit të prodhimit.

“Kuvendi i Kosovës ende nuk e ka nxjerrë ligjin për nxitjen e investimeve, që mund të ndikojë drejtpërdrejt në rritjen e prodhimit dhe eksportit. Vetëm ato vende, ku sot është kauza kryesore në ekonominë globale, që është një turbulencë e gjithëmbarshme. Mund të mbijetojnë vetëm ato shtete që kanë eksport, ndërsa të gjitha vendet që nuk kanë eksport janë të detyruara të mbesin në varfëri”, thekson Selmani.

Ndryshe, autoritetet kompetente, vazhdimisht kanë theksuar përpjekjet për përmirësim dhe zhvillim të sektorit privat, e konkretisht industrisë se prodhimit.

Por, një gjë e tillë, gjithnjë është kundërshtuar nga komuniteti i biznesit./koha

2,069 shikime gjithsej, 1 shikime sot

Kërkesa për produktet kosovare rritet mbi 10%

| Ekonomi, Kosovë | 7 August 2011

Interesimi i konsumatorëve kosovarë, pas vendimit për reciprocitet të mallrave nga Serbia dhe Bosnja, sipas përfaqësuesve të bizneseve është shumë i madh. Sipas tyre, konsumatorët kanë filluar të interesohen si asnjëherë më parë për produktet kosovare dhe bizneset janë duke bërë çmos që t’u dalin ballë kërkesave të tyre. Mallrat që janë importuar më së shumti nga Serbia janë prodhimet ushqimore dhe ato ndërtimore. Ndërkaq, pjesa më e madhe e tyre ka filluar të zëvendësohet menjëherë edhe me prodhimet vendore, por edhe nga Shqipëria, Maqedonia, Mali i Zi, Bullgaria dhe Turqia. Agim Shahini, nga Aleanca Kosovare e Biznesit, ka thënë për “Kosova Sot” se pas vendimit për zbatimin e reciprocitetit kërkesa për produktet vendore nga konsumatorët është rritur mbi 10 për qind.

“Për më shumë se një javë që masat e reciprocitetit janë duke u zbatuar, është duke u vërejtur një rritje e konsumit të përgjithshëm për prodhimet vendore. Kjo rritje e kërkesës për produktet vendore për këtë kohë ka shkuar në mbi dhjetë për qind. Dhe, ajo çka vlen të theksohet është se kërkesa për produktet vendore është në trend të rritjes”, ka thënë Agim Shahini, kryetar i AKB-së. Sipas tij, konsumatorët dita-ditës janë duke i kërkuar më shumë produktet vendore./ kosova sot

1,660 shikime gjithsej, 1 shikime sot