Mirësevini, vizitor! [ Regjistrohuni | Kyqunirss

AKP: Blerësi i “Llamkosit” nuk është në falimentim

| Ekonomi, Kosovë | 12 September 2011

Zyrtarët e Agjencisë Kosovare të Privatizimit i kanë hedhur poshtë pretendimet, se kompania angleze “Coresteel”, e cila e ka blerë ndërmarrjen “Llamkos” është në procedurat e likuidimit. AKP-ja është e kënaqur që tashmë ka finalizuar marrëveshjen e shitblerjes me blerësin e ndërmarrjes ‘NEW CO Llamkos Steel LLC’. “Ofertuesi fitues ka pasur mbështetjen e bankës me renome “Standard Bank” dhe asaj “Raiffeisen Bank”, me të cilat AKP-ja ka pasur takime të veçanta”, ka thënë Arta Gosalci, zyrtare për informim në AKP. “AKP-ja e ka shpallur fituesin për ndërmarrjen “Llamkos”, përmes tenderit të hapur, konkurrues dhe transparent. AKP-ja ka bërë hulumtime mbi ligjshmërinë, kualifikimin, qëndrueshmërinë financiare dhe hulumtime të tjera para se Bordi i Drejtorëve të AKP-së të marrë vendimin për shpalljen e fituesit të tenderit. Ofertuesi, tani fitues, me kërkesë të menaxhmentit të AKP-së, i ka dërguar pasqyrat e audituara financiare, të bëra nga kompani me renome”, tha Gosalci.

Gosalci ka thënë se palët e pakënaqura kanë pasur të drejtë të ankohet në Odën e Veçantë të Gjykatës Supreme të Kosovës, apo në instanca të tjera dhe këtë të drejtë e kanë ushtruar disa nga ofertuesit në tender. Por, këto ankesa, sipas saj nuk kanë gjetur mbështetje në Odën e Veçantë. “AKP-ja është e kënaqur që tashmë ka finalizuar marrëveshjen e shitblerjes me blerësin e ndërmarrjes “NEWCO Llamkos Steel LLC”, kompaninë angleze “Coresteel”.Sh. p. k. Marrëveshja e shitblerjes, që ka vlerën 6.5 milionë euro, u nënshkrua pas kompletimit të dokumentacionit të nevojshëm, ndërsa blerësit është zotuar se brenda një periudhe gjashtë mujore të punësojë në ndërmarrje 437 punëtorët ekzistues sipas biznes planit të ofruar, tha Gosalci. Ajo ka shtuar se njëkohësish, blerësi është zotuar se do ta vazhdojë aktivitetin e njëjtë biznesor për një periudhë së paku 5-vjeçare, si dhe është zotuar që të mos zhvendosë makineritë / asetet nga hapësirat e ndërmarrjes. Ndërsa, sa u përket investimeve, Gosalci ka thënë se blerësi, përmes kontratës së nënshkruar, ka marrë obligime të investojë në ndërmarrje një shumë të konsiderueshme të kapitalit punues dhe investues. “Nënshkrimi i marrëveshjes së shitblerjes me blerësin i mundëson atij të fillojë me aktivitetet dhe investimet e premtuara në ndërmarrje, gjë që ka një rëndësi të madhe për zhvillimin ekonomik, si dhe mirëqenien e qytetarëve të Kosovës, në veçanti për Komunën e Vushtrrisë, e cila do të ketë përfitime të drejtpërdrejta nga investimet e blerësit, si dhe në punësimin e qytetarëve të saj”, tha Gosalci./kosova sot

2,097 shikime gjithsej, 1 shikime sot

Rregulloret e UNMIK-ut ishin pengesë në privatizim

| Ekonomi, Kosovë | 8 September 2011

Bordi i Agjencisë Kosovare të Privatizimit ka prezantuar sot ndryshimet pozitive që janë bërë në procesin e privatizimit. Kryetari i Bordit të AKP-së, Dino Asanaj tha se ndryshimet kanë filluar qysh më parë, por tani me miratimin e ligjeve të reja nga Kuvendi, do të ketë transparencë më të madhe ndaj publikut.

Qysh nga qershori i këtij viti Bordi i AKP-së kishte marrë vendim për një riorganizim të AKP-së, që nënkupton ndryshimin e ligjeve, të cilat kanë të bëjnë me efektshmërinë e procesit të privatizimit dhe të likuidimit.

Asanaj thotë se miratimi i ligjeve për AKP-në është i një rëndësie të veçantë, sepse mundëson asaj një proces transparent dhe një zhvillim më të mirë ekonomik në vend./bota sot

1,625 shikime gjithsej, 1 shikime sot

Edhe dy javë shtesë për ofertuesit e PTK-së

| Ekonomi, Kosovë | 3 September 2011

Komisioni Qeveritar për Privatizimin (KQP) e Postë-Telekomit të Kosovës, të premten, ka marrë vendim, pasi i ka analizuar rrjedhat dhe zhvillimin e deritanishëm të procesit të privatizimit të 75 për qind të aksioneve të kësaj ndërmarrjeje publike, që ta shtyjë edhe për dy javë afatin për tenderin e privatizimit të kësaj ndërmarrjeje publike. Sipas një njoftimi të Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik, Komisioni Qeveritar për Privatizimin e PTK-së ka konstatuar se procesi është duke vazhduar në bazë të vendimeve të Kuvendit dhe Qeverisë së Kosovës dhe me dinamikën e paraparë dhe janë kryer përgatitjet e duhura për shpalljen e tenderit për privatizimin e saj. Zyrtarët e Ministrisë për Zhvillim Ekonomik thonë se arsyeja pse u është dhënë afat shtesë dy kompanive të parakualifikuara ka qenë që ata të vendosin seriozisht nëse janë të interesuar të marrin pjesë në procesin e mëtutjeshëm të privatizimit, apo jo. Kështu kanë bërë të ditur burime brenda MZHE-së. Burimi i gazetës “Kosova Sot” ka theksuar se kërkesa për afat shtesë ka ardhur nga kompania “Deutche Telecom” , nëpërmjet “Hrvatski Telekom”, kompani e cila është parakualifikuar në fazën e parë në procesin e privatizimit të Postë-Telekomit të Kosovës. Në garë për blerjen e PTK-së është edhe kompania austriake, “Austria Telekomi”. “Telekomi kroat ka kërkuar dy javë kohë shtesë për dokumentacionet, të cilat njësia për implementimin e procesit të privatizimit i ka kërkuar nga ofertuesit, ku janë disa kushte për të cilat kompanitë duhet të deklarohen rreth tyre”, tha ky burim. Sipas tij, ata me këtë konfirmojnë nëse janë seriozisht të interesuar të marrin pjesë në privatizimin e PTK-së. Pas marrjes së këtyre përgjigjeve, kompanitë do t’i paraqesin ofertat teknike dhe financiare./kosova sot

1,333 shikime gjithsej, 1 shikime sot

Dështojnë planet për PTK-në dhe KEK-un

| Ekonomi, Kosovë | 2 September 2011

Enis Veliu – Qeverisë së Kosovës edhe me tej po vazhdojnë t’i dështojnë planet për privatizimin e dy kompanive publike më të mëdha në vend. Në planin e zhvillimit ekonomik, i cili u hartuar sivjet në Bullgari, nga një pjesë e kabinetit qeveritar, ishte paraparë që privatizimi i Korporatës Energjetike të Kosovës (KEK) të ndodhë deri në fund të muajit shtator, ndërkaq përmbyllja financiare të ndodhë më së voni deri në dhjetor të këtij viti.

Po ashtu, edhe për privatizimin e Postës dhe Telekomit të Kosovës (PTK) Qeveria ka paraparë që shpallja e fituesit të ndodhë gjatë muajit tetor të këtij viti, ndërkaq përmbyllja financiare të ndodhë deri në përfundim të vitit.

Në anën tjetër, zyrtarë të Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik thonë se në vazhdimësi janë duke punuar për të arritur dinamiken e paraparë për privatizimin e dy ndërmarrjeve më të mëdha.

Gëzim Baxhaku, këshilltar i ministrit të Zhvillimit Ekonomik, Besim Beqaj, thotë se komisionet qeveritare të privatizimit, njësitë për implementimin e procesit të privatizimit të KEDS-it dhe PTK-së dhe këshilltarët e transaksionit i kanë kryer me kohë dhe sipas dinamikës së paraparë të gjitha obligimet.

Sipas tij, tash mbetet që kompanitë e kualifikuara për procesin e privatizimit të këtyre dy kompanive të realizojnë obligimet e veta dhe t’iu përgjigjen kërkesave të parashtruara nga Komisioni Qeveritar i Privatizimit.

“Për shkak të sezonit të pushimeve vjetore apo kërkesave eventuale për kohë shtesë për t’u përgjigjur kërkesave të KQP mund të ndodhë që përgjigjet e tyre të vonohen, gjë që do të ndikonte edhe në vonesën eventuale të procesit”, tha ai.

Nga ana tjetër, ekspertë të ekonomisë në vend thonë janë se janë pesimistë për implementim e planit për zhvillim ekonomik, të hartuar në Bullgari. Musa Limani, njohës i mirë i proceseve ekonomik në vend, thotë se i tërë plani që ka hartuar kabineti qeveritar në Bullgari, është më pak se një ligjëratë që ai e mban para studenteve të Fakultetit Ekonomik.

Profesor Limani thotë se i tërë ai plan që është hartuar në Bullgari, ka mbetur si i tillë dhe është vështirë të implementohet në dinamikën e paraparë.

“Ky plan është hartuar vetëm për t’ia mbyllur gojën opozitës, se Kosova ka plan për zhvillim ekonomik. Tash jemi në muajin shtator dhe nuk ka asnjë element të privatizimit të PTK-së dhe KEK-ut”, tha ai.

Profesor Limani thotë se Qeveria së bashku me Agjencinë Kosovare të Privatizimit duhet të gjejnë një metodë më të mirë për të shitur ndërmarrjet shoqërore në vend, ndërkaq ai këmbëngul se ndërmarrjet publike, siç është KEK-u e PTK-ja, duhet të mbeten në menaxhim të shtetit.

“Privatizimi deri më tash ka shkatërruar ekonominë e vendit, ka prodhuar papunësi. Me rastin e shitjes së KEK-ut dhe PTK-së kriza në vendin tonë do të thellohet edhe më shumë”, shtoi ai./zeri

1,755 shikime gjithsej, 1 shikime sot

Nënshkruhet kontrata për shitjen e “Llamkosit”

| Ekonomi, Kosovë | 27 August 2011

Pas shumë problemesh e dështimesh, Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) ka nënshkruar marrëveshjen e shitblerjes me blerësin e ndërmarrjes ‘Llamkos” në Vushtrri, kompaninë angleze CORESTEEL. AKP-ja ka bërë të ditur se marrëveshja e shitblerjes është 6,5 milionë euro, u nënshkrua pas kompletimit të dokumentacionit të nevojshëm, si dhe pas kryerjes së pagesës nga ana e blerësit në shumën 900 mijë euro për shlyerje të borxhit për hipotekë dhe peng ndaj “Raiffeisen Bank” në emër të ndërmarrjes “Llamkos”, gjë e cila ka qenë një ndër kushtet e vendosura në tender. “Me marrëveshjen e nënshkruar në mes të AKP-së dhe blerësit, ky i fundit është zotuar se brenda një periudhe 6 mujore të punësojë në ndërmarrje 437 punëtorët ekzistues sipas biznes planit të ofruar. Njëkohësish, blerësi është zotuar se do të vazhdojë aktivitetin e njëjtë biznesor për një periudhë së paku 5-vjeçare, si dhe është zotuar që të mos zhvendosë makineritë nga hapësirat e ndërmarrjes”, thuhet në njoftimin e AKP-së. Kurse sa i përket investimeve, blerësi, përmes kontratës së nënshkruar, ka marrë obligime të investojë në ndërmarrje një shumë të konsiderueshme të kapitalit punues dhe investues./kosovasot

1,980 shikime gjithsej, 2 shikime sot

Haxha në “luftë” me Tiborin

| Ekonomi, Kosovë | 25 August 2011

Foto: Laura Hasani

Lavdim Hamidi – Deklaratat e kryeshefit ekzekutiv të PTK-së, Shyqri Haxha, në mediet kosovare dhe publikimi i raporteve konfidenciale, kanë ngritur gjakrat e anëtarit të Bordit të kompanisë “Telco AG”, Tibor Kartik, e cila është përzgjedhur nga Qeveria e Kosovës si këshilltare e transaksionit për privatizimin e kompanisë më profitabile në Kosovë.

Kartik për këto shqetësime më 22 gusht 2011 i ka shkruar letër Haxhës, të cilën letër ia ka dërguar edhe zyrtarëve më të lartë qeveritarë në vend. Sipas kësaj letre, të cilën e posedon edhe gazeta “Zëri”, Kartik i shkruan Haxhës se ky i fundit duhet ta ketë parasysh se bëhet fjalë për një transaksion kompleks, në një mjedis investues sfidues evropian dhe ky transaksion është urgjent për stabilitetin buxhetor të Kosovës.

Përderisa, sipas tij, iniciativat e Haxhës të përshkruara më poshtë nuk e mbështesin këtë proces.

“Gjatë disa javëve të fundit, ne kemi parë disa deklarata në medie lidhur me performancën tonë të perceptuar, publikimin e raporteve konfidenciale në medie dhe dyshimet lidhur me motivet tona. Artikujt në medie nuk përmbajnë faktet dhe substancën dhe janë shumë të dëshmshme për reputacionin dhe qëndrimin tonë në opinionin publik”, thuhet ndër të tjera në letrën e Kartikut dërguar Haxhës.

Kartik ndër të tjera thotë se qëllimi i Haxhës është që ta dëmtojë këshilltarin e transaksionit në procesin e privatizimit të PTK-së. “Telefonata juaj kërcënuese që ma keni bërë drejtpërdrejt mua, është një shembull i qëllimit tuaj të pastër për të na dëmtuar neve si këshilltarë të transaksionit dhe procesin si të tillë”, thuhet ndër të tjera në letrën e Kartikut, duke shtuar se si këshilltar i transaksionit të Qeverisë, i raportojnë kësaj të fundit, përkatësisht Ministrisë së Ekonomisë, e jo PTK-së.

Kartik pohon se Haxha e ka thirr ne telefon dhe e ka kërcënuar se do ta publikoj raportin skandaloz të “Telco Ag” në media, i cili raport sipas anëtarit të bordit të kompanisë austriake tashmë ka arritur në media.

Kartik në fund të letrës i kërkon Haxhës që të përmbahet nga dhënia e deklarimeve të tjera publike lidhur me “Telco Ag” dhe procesin e privatizimit pa aprovim paraprak nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik dhe “Telco AG”.

“Nëse situata keqësohet, nuk na mbeten alternativa të tjera, por mund të jemi të detyruar t’i informojmë autoritetet dhe palët e tjera në Kosovë për ta mbrojtur këtë transaksion shumë të rëndësishëm dhe me interes kombëtar, reputacionin e kompanisë sonë në sektorin e telekomit dhe të iniciojmë procedura ligjore nëse është e nevojshme”, përfundon kështu letrën Kartik, të cilën ia ka dërguar dy ditë më parë Haxhës dhe zyrtarëve të lartë qeveritarë.

Në anën tjetër, kryeshefi ekzekutiv i PTK-së, Shyqri Haxha, nuk ka dashur ta komentojë letrën e Kartikut, të cilën e ka marrë më 22 gusht. Mirëpo, më 13 korrik 2011, Haxha i ka shkruar letër ministrit të Zhvillimit Ekonomik, Besim Beqaj, në lidhje me raportin e prezantuar nga “Telco AG”.

Në këtë letër Haxha është shprehur i shqetësuar me mënyrën dhe procedurën e prezantimit të këtij raporti. “Menaxhmenti i PTK-së konsideron se raporti i prezantuar nga Telco Ag ka dëmtuar rëndë vlerën financiare të kompanisë. Ky raport është joprofesional, i paargumentuar, tendencioz dhe skandaloz në formën dhe përmbajtjen e prezantuar para menaxhmentit të PTK-së”, thuhej në letrën e Haxhës dërguar Beqajt.

Përmend tekstet e botuara në “Zëri”

Në letrën e Kartikut dërguar Haxhës përmenden disa shkrime të gazetës “Zëri”, ku flitet për raportin e këshilltarit të transaksionit. Sipas këtij artikulli, të botuar më 26 korrik 2011, thuhet se “Telco Ag” ka vlerësuar të gjitha pasuritë e PTK-së 110 milionë euro.

Përmendet edhe artikulli tjetër i botuar në gazetë për 31 korrik 2011, ku citohet kryeshefi i PTK-së të ketë thënë se kompania e menaxhuar nga ai është duke u zhvleftësuar me qëllim dhe shqetësimet e tij ndërlidhen me raporte të ndryshme që janë përgatitur nga këshilltari i transaksionit “Telco AG” dhe “Wolf Theiss”./zeri

3,088 shikime gjithsej, 2 shikime sot

AKP-ja inkason mbi 9 milionë euro në valën e 51-të

| Ekonomi, Kosovë | 20 August 2011

Agjencia Kosovare e Privatizimit të mërkurën, në ceremoninë e hapjes së ofertave të valës së 51-të të privatizimit, shpalli fituesit e përkohshëm për ndërmarrjet e reja të tenderuara përmes metodës së spinof-it të rregullt. Gjithsej 42 ndërmarrje të reja ishin në dispozicion për shitje, të krijuara nga 30 ndërmarrje shoqërore. Gjithsej janë pranuar 82 oferta dhe vlera e tërësishme e ofertave më të larta ishte 9.204, 871 euro. Zëvendësdrejtoresha e AKP-së, Mrika Tahiri, tha se vala e 51-të e privatizimit ka një rëndësi të veçantë për AKP-në, pasi që paraqet valën me më së shumti ndërmarrje të ofruara për shitje.

“Deri më tani janë privatizuar 295 ndërmarrje shoqërore dhe janë krijuar 650 ndërmarrje të reja, ndërkaq janë grumbulluar në fondet në mirëbesim 578 milionë euro. Nga ky fond, 20% i shpërndarë për punëtorët deri me sot arrin vlerën prej 43.5 milionë euro”, tha Mrika Tahiri, zëvendësdrejtoreshë e AKP-së. Tahiri ka njoftuar se AKP-ja ka filluar edhe me shpërndarjet e para të fondeve për kreditorët e ndërmarrjeve në likuidim dhe ky proces pritet të përshpejtohet me hyrjen në fuqi të pakos së ligjeve të reja që ndërlidhen me punën e Agjencisë./kosova sot

1,543 shikime gjithsej, 1 shikime sot

Privatizimi i PTK-së nuk shtyhet

| Ekonomi, Kosovë | 7 August 2011

Procesi i privatizimit të Postës dhe Telekomit të Kosovës, nuk do të shtyhet dhe procesi është duke vazhduar sipas agjendës. Po ashtu, nuk ka prishje të kontratës me këshilltarin e transaksionit “Tel Algo”, ka bërë të ditur për gazetën “Kosova Sot”, Gëzim Baxhaku , këshilltar për media në Ministrinë e Zhvillimit Ekonomik. “Procesi i privatizimit të Postës dhe Telekomit të Kosovës është duke u zhvilluar konform ligjeve në fuqi dhe vendimeve të Kuvendit, Qeverisë së Kosovës dhe është duke u realizuar sipas agjendës së përcaktuar më parë”, tha Baxhaku. Ai po ashtu ka thënë se bazuar në ligjet në fuqi, Qeveria e kaluar ka bërë përzgjedhjen e këshilltarit të Transaksionit në bazë të konkursit ndërkombëtar. Baxhaku shton se me qëllim të marrjes së mendimeve të tjera të pavarura, Qeveria ka angazhuar edhe një këshilltar strategjik, i cili ka për detyrë të japë mendime te pavarura lidhur me procesin e privatizimit, si dhe mendimet dhe vlerësimit të këshilltarit të transaksionit. “Procedura e përgatitjes së raporteve dhe propozimeve është e tillë që këshilltari i transaksionit propozimet dhe mendimet fillimisht i adreson në Njësinë për implementimin e projektit të privatizimit të PTK-së, e cila është Sekretaria koordinuese e KQP-së. Për të gjitha aspektet strategjike të projektit kërkohet edhe mendimi i këshilltarin strategjik”, tha Baxhaku. Lidhur me dokumentet, të cilat kanë karakter pune kërkohen mendimet dhe sugjerimet e menaxhmentit të PTK-së.

110 milionë euro, vlera e aseteve fizike

“Raporti aktual i KT-së është bazuar në raportet e auditimit dhe të dhënat nga menaxhmenti i PTK-së dhe është për vlerësim e gjendjes së brendshme në PTK”, tha Baxhaku. Sipas tij, pas shqyrtimit të raporti te KT-ja në KQP, Njësia për implementimin e privatizimit të PTK-së është autorizuar që me disa ndryshime, raportin e KT-së t’ia prezantojë Bordit dhe Menaxhmentit të PTK-së, të cilët, sikurse edhe KQP kanë obligim ligjor që ta ruajnë konfidencialitetin e prezantimit. Ndërsa, sa i përket vlerësimit të aseteve që ka bërë këshilltari i transaksionit “Tel Algo” e që ka vlerësuar se asetet e PTK-së vlejnë 110 milionë euro Baxhaku thotë se: “Vlera prej 110 milionë eurove ka të bëjë vetëm me asetet fizike, të cilat aktualisht i ka PTK-ja, e jo me vlerën e tërësishme të PTK-së. Të gjitha asetet e paluajtshme do të mbesin në pronësi publike. Vlera e PTK-së ka më shumë për bazë tregun dhe biznesin e PTK-së dhe më pak asetet fizike. Çmimin e PTK-së do ta përcaktojë tregu”, tha Baxhaku.

Nga fillimi i procesit të privatizimit, Qeveria ka kontraktuar këshilltarin e transaksionit kompaninë “Tel Algo” dhe kjo sipas kontratës që ka me Qeverinë bënë vlerësimin e PTK-së dhe i raporton Qeverisë për vlerësim dhe e këshillon për procesin. Ndërsa, vitin e kaluar, Qeveria ka kontraktuar edhe një kompani konsulente ligjore “Hunton & Williams”, e cila jep opinione mbi raportet dhe vlerësimet e kompanisë “Tel Algo”./ kosova sot

1,547 shikime gjithsej, 1 shikime sot