Mirësevini, vizitor! [ Regjistrohuni | Kyqunirss

S’iu del matematika

| Ekonomi, Kosovë | 8 September 2011

Panifikimi që është bërë për rritjen buxhetit të konsoliduar të Kosovës me lejimin e futjes së makinve të vjetra deri në 13 vjet, ka dalë jo i suksesshëm.

Zyrtarë të kompanive të sigurimeve kanë bërë me dije se kjo nuk paraqet ndonjë rritje të të hyrave.

Sipas tyre, akciza shumë e lartë për veturat të cilat i takojnë vitit 98, e që është viti i fundit i prodhimit të veturës që mund të futet në Kosovë, është tejet e lartë.

Ilir Zaiti, shef i shitjes në kompaninë e sigurimeve “Illyria”, ka thënë se nuk mund të konstatohet ndonjë rritje ngase çmimi i akcizës është tejet i lartë për veturat e vjetra, të cilat lejohen të futen në vend.

Ai ka thënë se deri më tani është një rritje shumë e vogël, por nuk ka ndonjë përqindje që mund të theksoet.

“Për një veturë me vit të prodhimit 98, e cila mund të kushtojë 1500 euro, i bëhet më shtrenjtë akciza pa TVSH, e ku është edhe TVSH-ja”, thekson ai.

Ky vendim nuk po u del matematikave të qeverisë, ku ishte paraparë që për pjesën e mbetur të vitit, përfitimet të ishin rreth 20 milionë euro.

Edhe për kundër faktit se janë importuar afro një mijë vetura më shumë sesa në korrikun e vitit të kaluar, gjatë korrikut të këtij viti Doganat e Kosovës nga veturat më të vjetra se tetë vjet kanë përfituar vetëm 1 milion e 597 mijë euro, ku vlera e bazës doganore të këtij numri të veturave është afro 10 milionë e 600 mijë euro.

Gjatë muajit korrik, janë zhdoganuar 2.088 vetura, ku prej tyre 1.000 janë të vjetra deri në tetë vjet, 145 vetura janë të reja, derisa 943 vetura janë më të vjetra se tetë vjet. Vendimi i hyrë në fuqi më 1 korrik, specifikon që sa më e vjetër që është vetura, aq më shtrenjtë do të jetë taksa doganore.

Nga importimi i veturave të vjetra deri në tetë vjet, Dogana ka arkëtuar 2 milionë e 258 mijë euro taksë doganore. E nga importimi i veturave të reja, janë vjelur 434 mijë euro taksë doganore.

Sipas vendimit të Qeverisë, për veturat me kilometrazh zero nuk aplikohet akcizë. Për veturat deri në 2 mijë kubikë dhe deri në 8 vjet të vjetra, norma e tatimit të akcizës do të jetë 500 euro, për ato 9 vjet – 700 euro, 10 vjet – 800 euro, 11 vjet – 900 euro, 12 vjet – 1.000 euro, ndërsa 13 vjet e vjetër do të paguajë akcizë prej 1.100 eurosh.

Për këtë vendim të Qeverisë, i cili nuk po u del matematikave të tyre patën reaguar edhe Partia e Ekologjike e Kosovës, që sipas tyre, veturat më të vjetra se tetë vjet do të kenë ndikim të madh në ndotjen e ambientit.

Arif Krasniqi, kryetar i kësaj partie, pati deklaruar se partia e tij e kundërshton lejimin e importit të këtyre veturave.

“Ne fuqimisht e kundërshtojmë vendimin e tillë, i cili jo vetëm që ndikon në përkeqësimin e ndotjes se mjedisit, por paraqet gjithashtu rrezik permanent për siguri në komunikacion, pasi ato në vendet e Perëndimit dhe ato të civilizuara janë hedhur nga përdorimi dhe me vite të tëra kjo praktikë aplikohet vetëm te ne”, pati deklaruar ai./zeri

Nuk ka Tag-ë

2,491 shikime gjithsej, 1 shikime sot

  

Linkat sponzorues

Shkruani koment