Mirësevini, vizitor! [ Regjistrohuni | Kyqunirss

Ministria e Bujqësisë rrezikon të dënohet për tender

| Ekonomi, Kosovë | 23 August 2011

Foto: Petrit Rrahmani

Ministria e Bujqësisë rrezikon të dënohet nga Organi Shqyrtues i Prokurimit (OSHP) për shkeljet që ka bërë me tenderin për punën e bashkimit të tokave bujqësore në Gjakovë. OSHP-ja ka lëshuar një urdhër për këtë çështje, ku i bën me dije kësaj Ministrie, që nëse nuk zbatohet vendimi i saj i mëhershëm, që tenderi në fjalë të rivlerësohet pa bërë shkelje ligjore, pos dënimit me 5 mijë euro, duhet të shqyrtohet edhe marrja e masave ndaj zyrtarëve të prokurimit në këtë ministri.

Por, ky tender tashmë është anuluar nga Ministria, dhe sipas urdhrit më të fundit të OSHP- së, ky veprim është marrë kundërligjshëm, pasi që rivlerësimi që çoi deri tek anulimi është bërë duke shkelur së paku dy nene të Ligjit të Prokurimit Publik (LPP). OSHP-ja po ashtu ka konstatuar se të dy komisionet që kishte formuar Ministria e Bujqësisë, të parin për të vlerësuar oferta e kompanive që garuan për këtë tender, e të dytin për t’i rivlerësuar ato, kishin vlerësime komplet kundërthënëse.

I pari, që edhe kishte arritur të zgjidhte si fitues kompaninë “N.P Geo-Info” nga Prishtina, kishte konstatuar se në garën për këtë tender ofertuan 6 kompani të përgjegjshme, kurse komisionit të dytë i “humbën” pesë kompani. Komisioni i dytë, që ishte formuar po ashtu pas një vendimi të OSHP-së, që gjeti shkelje në punën e komisionit të parë dhe e ktheu tenderin në rivlerësim, thotë se ka gjetur që vetëm një kompani të përgjegjshme.

Kjo kompani, sipas komisionit të dytë, ishte NPN “Lori” nga Vushtrria. Pasi që Ligji i Prokurimit Publik (LPP) nuk lejon që të vazhdohet një tender me vetëm një kompani të përgjegjshme në garë, komisioni i dytë merr vendim që tenderi të anulohet, por prapë u shfaqën pakënaqësitë. Tash, jo kompania e parë fi – tues e këtij tenderi, por kompania tjetër private, “Intershped” nga Ferizaj, ankohet se vendimi është i paligjshëm.

Pasi që shqyrtoi krejt këtë situatë, Organi Shqyrtues i Prokurimi, në urdhrin e fundit që ka lëshuar për Ministrinë e Bujqësisë, thotë se edhe vendimi për anulim, sikurse vendimi i pare që të zgjidhej “N.P Geo-Info” nga Prishtina, është i pa qëndrueshëm. Arsyeja, sipas OSHP-së, pse edhe konstatimi i komisionit të dytë është i paqëndrueshëm është për faktin se gjatë punës së tij ky komision ka bërë shkelje të dyfi shtë të LPP-së.

“Autoriteti Kontraktues (Ministria e Bujqësisë), gjatë procesit të rivlerësimit nuk ka respektuar neni 7 dhe 59 të LPPsë”, thuhet në raportin e ekspertit shqyrtues të këtij rasti. Tash, sipas urdhrit të OSHP-së, Ministria e Bujqësisë duhet të zbatoi vendimin e më hershëm, atë për ri-vlerësim prej fillimit të këtij tenderi, ani pse Ministria veç e ka bërë një herë këtë punë, por i doli që duhet ta anuloi këtë tender.

Megjithëkëtë, OSHP-ja këmbëngul që vendimi duhet të zbatohet, dhe kërcënon Ministrinë e Bujqësisë se do të ndëshkohet deri në 5 mijë euro, dhe të kërkohet nga “shefat” e Ministrisë që të marrin masa ndaj personave që i bënë këto shkelje. Megjithëse njoftimi që është anuluar ky tender tashmë është publikuar, në Ministrinë e Bujqësisë thonë se nuk do të ketë nevojë për ndëshkim nga OSHP- ja. “Vendimin do ta zbatojmë, të plotë ashtu siç kërkohet në urdhrin e OSHP-së.

Kurse, për hapat e mëtutjeshëm në këtë lëndë do të bëjmë konsulta brenda institucionit dhe do të veprojmë konform situatës, gjithherë duke e zbatuar ligjin”, ka thënë për “Zërin”, Adil Behramaj, Zëdhënësi i kësaj ministrie./zeri

 

1,661 shikime gjithsej, 1 shikime sot

  

Linkat sponzorues

Shkruani koment