Mirësevini, vizitor! [ Regjistrohuni | Kyqunirss

Kritika BB-së për “Kosovën e Re”

| Ekonomi, Kosovë | 8 September 2011

Foto: Laura Hasani

P. Sherifi – Kritikohet Banka Botërore (BB), e cila njëkohësisht është edhe bashkë financuese e Qeverisë së vendit në ndërtimin e TC “Kosova e Re”, e cila vlerësohet ti ketë shkelur parimet e veta e po ashtu po vepron edhe në kundërshtim me politikat e BB-së.

Këto kritikat drejt BB-së u dhanë nga analistët e KIPRED-it, institutit GAP dhe Forumit për Iniciativa Qytetare (FIQ), ngase BB-ja sipas tyre është përfshirë në ndërtimin e këtij projekti me prodhim të energjisë nga linjiti, pa studiuar burimet alternative, ku kjo përbën shkelje të strategjisë të politikave të BB-së.

Agron Demi drejtor i institutit GAP, ka thënë se BB-ja, nuk kishte pranuar të bëjë studim të energjisë alternativ edhe përkundër faktit se kjo u ishte kërkuar nga qeveritarët.

“Jakup Krasniqi ishte ai i cili i ka dërguar letër Bankës Botërore që të vijnë në Kosovë e të bëjnë një studim paraprak për energjinë alternativ, ndërsa zyrtar të BB-së ishin arsyetuar se njëherë për njëherë nuk mund të formohet departamenti i energjisë alternative në Kosovë”, ka thënë ai.

Këto tri OJQ, i kanë rekomanduar Bankës Botërore që të bëjë studime të burimeve të energjisë nga era, energjisë solare si dhe të bëjë studime të kapaciteteve të energjisë nga burimet gjeometrike.

Sipas tyre, përfshirja e termocentralit Kosova B në pakon tenderuese të projektit Kosova e Re rrezikojnë të krijojnë monopol në fushën e energjisë në Kosovë.

“Termocentrali Kosova B duhet të hiqet nga pakoja e projektit për termocentralin e ri dhe duhet të jetë një projekt i veçantë që do të përfshijë kapitalin privat”, kanë konstatuar analistët e këtyre organizatave.

Po ashtu ata kanë vlerësuar se kompanitë e para kualifikuara për blerjen e kapaciteteve të prodhimit dhe distribucionit nuk kanë përvojë të mjaftueshme për menaxhimin e projekteve të mëdha veçanërisht jo atyre për prodhimin e energjisë së pastër./zeri

Nuk ka Tag-ë

1,799 shikime gjithsej, 1 shikime sot

  

Linkat sponzorues

Shkruani koment