Mirësevini, vizitor! [ Regjistrohuni | Kyqunirss

Trashegimia Kulturore

| Shqipëri, Tirana dhe zonat përreth saj, Turizëm | 12 June 2011

Kulla e Sahatit e Tiranës
Eshtë ndërtuar në vitin 1822. Ka 90 shkallë në formë spiraleje. Eshtë 35 metra e lartë dhe deri në vitin 1970 ka qenë ndërtesa më e lartë e kryeqytetit. Fillimisht kishte një kambanë të sjellë nga Venecia e cila binte për çdo orë. Kupola e vendosur në majë i jep asaj një arkitekturë të tipit alla San Marko.

Në vitin 1928 Bashkia e Tiranës bleu një orë nga Gjermania. Kjo orë u shkatërrua gjatë luftës së Dytë Botërore dhe u zëvëndësua në vitin 1946 me orën e sjellë nga kisha e Shkodrës, e cila kishte shifra romake. Ora e sotme është vendosur në vitin 1970. Kulla e Sahatit është e hapur për turistët që prej vitit 1996. Ajo është gjithashtu simbol i emblemës së Bashkisë së Tiranës.
Xhamia e E’them Beut

Ndodhet në qendër të Tiranës. Ajo ka nisur të ndërtohet në vitin 1798 dhe përfundoi së ndërtuari në vitin 1821. Ajo është një prej rasteve të traditës shqiptare në arkitekturën e xhamive. Bien në sy gdhëndjet e pikturuara.

Eshtë një urë e vogël prej guri që ndodhet në Bulevardin “ Zhanë D’Ark ”. Ura ka një lartësi prej 7,5 metrash është e njohur ndryshe edhe si Ura e Shën Gjergjit. Ajo është një monument kulture i restauruar, ndërtimi i së cilës i përket gjysmës së parë të shekullit XIX.

Mozaiku i Tiranës
Ndodhet në rrugën Naim Frashëri. Ai është objekti më i vjetër i qytetit të Tiranës i cili ka qenë pjesë e dyshemesë së një vile romake në shek e III. Më pas ky vend ka shërbyer për ndërtimin e një kishe paleo – kristiane. Ai quhet ndryshe edhe “Mozaiku i Kishës së Kroit të Shën Gjergjit”.

Muret e kalasë së Justinianit
Ngrihen në rrugën “Murat Toptani” pranë “Kinema Millenium”. Kalaja është ndërtuar nga perandori bizantin Justinian në shekullin e VI ( viti 520). Mendohet se më parë këtu ka qenë një stacion nga Durrësi drejt Elbasanit e më gjërë. Fragmentet e mureve të mbetura kanë një lartësi prej 6 metrash. Kalaja e Tiranës ka qenë një stacion i rrugës së vjetër “Egnatia”.

Banesat e Toptanasve në Tiranë
Ndodhen në rrugët “Abdi Toptani” dhe “Murat Toptani”. Këto ndërtesa që sot janë Qëndra e Studimeve Gjeografike dhe restoranti “Sarajet”, përbëjnë një ansambël të vertetë arkitektural dhe janë pjesë e bërthamës historike të Tiranës. Njëra prej të cilave ka shërbyer për banim dhe tjetra për pritje. Residenca e Toptanasve i përket stilit Barok Osman. Këto ndërtesa i takojnë shekullit të XVIII.

Tyrbja e Kapllan Pashës
Ndodhet në rrugën 28 Nentori. Ajo bën pjesë në kompleksin e varreve monumentale të Xhamisë së parë të Tiranës, e cila është shkatërruar gjatë Luftës së Dytë Boterore. Ky kompleks kishte edhe gjashtë varre të tjerë të të njëjtit tip, por me përmasa të ndryshme. Sot ka mbetur vetëm tomba e Kapllan Pashës, i cili ishtë një prej sundimtarëve të Tiranës. Në vetvehte tyrbja përfaqëson një varr monumental me planimetri 8 këndëshe dhe me lartësi 4 metra. Eshtrat e Kapllan Pashës janë shpërngulur në Stamboll.

Varrezat e Dëshmorëve të Kombit
Ndodhen në një prej kodrave më piktoreske në jug – lindje të Tiranës, e cila ofron një pamje mjaft të bukur drejt kryeqytetit. Eshtë një prej pikave historiksht të frekuentuara prej grupeve turistike që vijnë në Tiranë. Janë përuruar në vitin 1971. Këtu ndodhet monumenti “Nënë Shqipëri” e ndërtuar në granil dhe12 metra i lartë.

Muzeu Historik Kombëtar
Eshtë objekti më i rëndësishëm muzeal në gjithë Shqipërinë. I përuruar në vitin 1981 ai paraqet në stendat e tij gjithë historinë e përmbledhur të popullit shqiptar që prej periudhës së paleolitit të mesëm e deri në ditët e sotme. Aty ruhen vepra arti origjinale që nga lashtësia e deri në ditët e sotme. Krahas pavioneve të antikitetit, mesjetës, rilindjes kombëtare, pavarësisë, luftrave botërore etj. aty ndodhen edhe pavionet e ikonografisë, ai i diktaturës dhe etnografisë.

Në Muzeun Historik Kombëtar ruhen objekte unikale si Epitafi i Gllavenicës i krijuar në vitin 1373 kjo është një qëndismë e madhe me fije ari dhe argjendi në mëndafsh, e cila paraqet Krishtin, busti i Deas ( hyjnesha e Butrintit, tashmë e indentifikuar me kokën e Apollonit), mozaiku “Bukuroshja e Durrësit” etj. Në fasadën e Muzeut Historik Kombëtar shpalloset mozaiku “Shqipëria” i cili është më i madhi në vend.

Muzeu Arkeologjik i Tiranës
Ndodhet në sheshin “Nëne Tereza”. Eshtë përuruar në vitin 1948. Aty janë të ekspozuara objekte të cilat i përkasin periudhës që nga prehistoria e deri në mesjetën e hershme.

Muzeu i Shkencave të Natyrës
Ndodhet në rrugën e “Kavajës“ dhe është në varësi të Universitetit të Tiranës. Eshtë i vetmi i këtij lloji në Shqipëri. Aty janë të ekspozuar kafshë të balsamosura të cilat janë të ekspozuara dhe të ndara në salla të ndryshme. Kështu shpendët zënë dy dhoma. Pavijonet e tjera përfshijnë gjitarët, zvarranikët të përfaqësuar me një koleksion të hardhucave dhe gjarpërinjve, insektet si dhe pavijoni i guackorëve dhe koraleve.

Muzeu i Pullës Shqiptare
Ndodhet në rrugën “Reshit Çollaku” mbas Drejtorisë së Postë – Telekomunikacioneve, në varësine e të cilës ndodhet. Muzeu është ngritur në kuadër të 90 – vjetorit të krijimit të pullës së parë shqiptare në maj 1913. Në këtë muze ruhet kjo pullë si dhe pjesë nga koleksionet e 2.850 lloje pullash të emetuara në Shqipëri prej 600 serive të ndryshme. Këtu gjendet edhe pulla e parë e shtypur në Shqipëri në vitin 1957.

Galeria Kombëtare e Arteve
Ndodhet në Bulevardin “Dëshmorët e Kombit”. Eshtë hapur në vitin 1946 dhe ka një sipërfaqe ekspozimi prej 5.300 metra katrorësh. Aty ndodhen disa salla si ajo e Artit të Rilindjes, e Artit bizantin, salla e grafikës dhe ajo e punimeve mbas viteve 50. Në Galerinë e Arteve ruhen 4.100 vepra arti të autorëve shqiptare dhe të huaj, të cilat përfshijnë një periudhë kohore që fillon që nga shek XIII e deri në ditët e sotme.

Aty ruhet edhe busti i parë shqiptar, i cili është busti i Skënderbeut i punuar në vitin 1908 nga Murat Toptani. Që prej vitit 1999 është hapur për publikun një bibliotekë e galerisë ku mund të shfrytëzohen albume, revista, kritikë dhe literaturë e ndryshme për artet figurative.

Shtëpia e Piktorit Sali Shijaku
Ndodhet në rrugën “Siri Kodra”. Eshtë një shtepi e vjetër me arkitekture tipike Tiranase. Ndërtimi i saj i përket vitit 1400. Shtëpia shërben si restorant tradicional si dhe galeri arti ku janë të ekspozuara 100 punime në pikturë.

Shtepia e Bunecëve
Ndodhet prane qendrës së Tiranës në rrugën “ Sulejman Pasha”. Eshtë një shtëpi e vjetër me arkitekture tipike të Tiranës prej qerpiçi e shekullit të 17. Këtu janë të ekspozuara objekte të artizanatit të cilat janë punime prej bakri.

Kalaja e Petrelës
Ndodhet në rrugën nacionale Tiranë – Elbsasan, 18 km larg nga kryeqyteti. Ajo është një prej pikave kryesore turistike pranë Tiranës. Kalaja ngrihet mbi një kodër shkëmbore sipër fshatit më të njëjtin emër. Ajo ka trajtë trekëndore me dy kulla vrojtuese. Ndërtimi i parë i saj i përket periudhës së antikitetit, ndërsa forma e sotme i daton shekullit të XV.

Kalaja e Petrelës bënte pjesë në sistemin sinjalizues dhe mbrojtës së kalasë së Krujës. Këto kala komunikonin me njëra tjetrën nëpërmjet zjarreve. Kjo kala ka qenë nën komandën e motrës së Skënderbeut, Mamica Kastriotit. Sot në ambjentet e saj ka shërbim restoranti. Prej andej hapet një pamje mjaft e bukur drejt luginës së Erzenit, kodrave me ullinj dhe maleve përreth.

Kalaja e Prezës
Ndodhet sipër fshatit me të njëjtin emër, në kreshtën e kodrës. Kjo është një kështjelle e vogël e cila ka nisur të ndërtohet në shek e XIV dhe ka përfunduar në fillim të shek të XV nga ana familjes feudale të zonës, Topiajve. Kalaja është shpallur “monument kulture”. Në qoshet e saj kalaja ka katër kulla rrethore. Kulla e sahatit është ngritur rreth viteve 1800 – 1850.

Ajo shquhet për pozicionin mjaft të bukur, duke kontrollur fushën e Tiranës. Po kështu përballe saj ndodhet kalaja e Krujës. Kjo kala ndodhet fare pranë aeroportit ndërkombetar “Nënë Tereza “ të Rinasit. Në kala ndodhen restorante dhe lokale sherbimi.

Kalaja e Krujës dhe Muzeu Gjergj Kastrioti
Eshtë objekti kryesor turistik i qytetit të Krujës. Kështjella është ngritur gjatë shekujve të V – VI. Ajo ka trajtë eliptike me një perimeter prej 804 metrash. Muret rrethuese janë të përforcuara nga 9 kulla. Në pjesën më të lartë në veri –lindje ngrihet kulla e Sahatit, e cila shërbente për vrojtim dhe sinjalizim më kalanë e Petrelës dhe Durrësin.

Muzeu ndodhet në hyrjen kryesore të kështjellës. Muzeu është përuruar në vitin 1982. Krahas stendave që shpjegojnë veprimtarinë e Skënderbeut në muzeum ndodhen edhe biblioteka, dokumente dhe botime të cilat lidhen me figurën e Skënderbeut. Muzeu ka karakterin e një memoriali dhe ka elemente të tilla si harqe guri, piktura në xham etj.

Brenda mureve të kalasë gjenden disa shtëpi dhe Teqeja e Dollmasë. Në perëndim të kështjellës ruhet edhe hamami i shek XV.
Muzeu Etnografik

Ndodhet gjithashtu brënda kalasë së Krujës. Ky muzeum është ngritur në shtëpinë e familjes së Toptanasve, e cila është një ndërtesë e tipit “çardak”.

Pazari karakteristik i Krujës
Shtrihet në të dy anët e rrugës së shtruar me kalldrëm që të çon drejt kalasë së Krujës. Nga vendasit njihet ndryshe me emrin Pazari i Derexhikut. Ky pazar ka funksionuar që prej kohës së Skënderbeut në shek e XV, kur dyqanet e tij arrinin deri pranë hyrjes së kalasë. Dyqanet i kanë muret, tavanet dhe qepenat prej druri.

Këtu turistët kanë rast për të blerë artikuj të ndryshëm të artizanatit si punime në argjend, bakër, alabastër, qëndistari, bizhuteri, filigrame, qylyma etj. Pazari i ka rezistuar sundimit 500 – vjeçar turk dhe është restauruar në kuadër të 500 vjetorit të lindjes së Skënderbeut.

Pelegrinazhi në Teqenë e malit të Sarisalltikut
Mbi qytetin e Krujës, në majen e Sarisalltikut në një shpellë të shenjtë ndodhet Teqja e Sarisalltikut, i cili sipas dokumenteve historike ishte një misionar që ka ardhur në Krujë në vitin 1325. Teqja përbëhej prej tre ndërtesave të lidhura me njëra tjetren dhe mendohet se është ndërtuar në gjysmën e parë të shekullit të XIV.

Pelegrinazhi i sektit bektashi për nder të tij zhvillohet përgjatë çdo muaji maj. Nga maja e Sarisalltikut në një lartësi prej 1.000 metrash mbi nivelin e detit hapet një pamje e mrekullueshme mbi qytetin e Krujës dhe detin Adriatik. Në majë të malit gjenden vende mjaft të përshtatshme për organizimin e pikniqeve siç është “ Fusha e Mejdanit”, ku është zhvilluar një betejë midis Skënderbeut dhe turqve.

Albanopoli (Zgërdheshi)
Ndodhet në krahun e djathtë të rrugës nga Fushë – Kruja në Krujë, pranë fshatit Halil. Në vitin 1871 albanologu i shquar austriak Han, vizitoi kalanë ilire të Zgërdheshit dhe hodhi idenë se ky ishte ALBANOPOLI antik, kryeqendra e fisit të Albaneve, prej të cilit ka marrë emrin edhe Albania. Qyteti antik i ngritur në kodër zinte një sipërfaqe prej 10 hektarësh. Muret e fuqishme me gjatesi 1.400 metra e mbronin atë nga të gjitha anët.

Sot ruhet një pjesë muri prej 90 metrash i gjatë. Në këtë vendbanim akropoli zë 1/3 e sipërfaqes. Nga terrakotat e zbuluara në Zgërdhesh vlen të përmendet një shtatore e vogël mermeri e perëndeshës Artemis. Qyteti antik ka lulëzuar për 3 deri 4 shekuj deri sa u braktis në shek II A.D.

Muzeu Mezuraj
Eshte i pari muzeum privat i ngritur ne Shqiperi. Ai ndodhet ne Rrugen e Kavajes , pikerisht ne “ Sky Tower Business Center” . Ne sallat e ketij gjenden te ekspozuara objekte arkeologjike si dhe nje koleksion ikonografik dhe pikturash te ndryshme , te cilat datojne qe prej shekullit te XVIII e deri ne ditet e sotme. Muzeu mezuraj shquhet per nje menaxhim mjaft bashkekohor.

Nuk ka Tag-ë

7,231 shikime gjithsej, 1 shikime sot

  

Linkat sponzorues

Shkruani koment